Nettvett og kommunikasjon i 5. klasse

I femte klasse har vi vært opptatt av hvordan vi kommuniserer med hverandre på sosiale medier. Vi har snakket sammen om hva som finnes av slike medier, aldersgrenser og hvordan de ulike mediene kan brukes på gode måter.

Vi ha undersøkt Redd barnas nettvettregler, og elevene har valgt ut noen de synes er veldig viktige å huske på.

En av nettvettreglene til Redd barna er:

«Lag et passord som er vanskelig å gjette. Passordet ditt er privat.

• Johann sier at han synes den regelen er viktig, fordi at du aldri skal si passordet til noen, da kan de andre logge seg på brukeren din.
  • Gabriel mener: «Hvis du sier passordet ditt til noen andre, kan de komme seg inn på enheten, og der er det kanskje noen private ting.»
  • Alle kan se hemmelighetene dine, sier Vebjørn.
  • Mikkel sier: «Jeg synes at det er bra å ha hemmelig passord fordi du kan bli hacka hvis du ikke har det.»
  • Jonas sier: «Denne regelen er viktig å følge, for da kan ingen gå inn på dine ting.»

En annen regel som elevene i femte klasse mener er viktig, er:

Husk at det er lett å lyve, ikke tro på alt hva andre skriver på nett.

• Plutselig skal du møte en person offentlig, og det kan hende han gjør noe dumt mot deg.

Det er viktig å tenke på dette, sier Gabriel, for hvis du tror på alt, kan du ende opp med å bli

veldig lurt.

• Jolinn mener det er viktig å tenke seg om før du sender info eller bilder av deg selv eller andre på nett.

Dette er en av reglene Redd barna også mener er viktig å følge.

Regelen sier: Tenk deg om før du deler personlige bilder og opplysninger om deg selv og andre på åpne nettsteder.

• Vårin er enig med Redd Barna og Jolinn. Hun mener at dette er en viktig regel fordi det er veldig dumt hvis du sender bilder av noen andre uten at du har spurt dem. Da kan de bli veldig lei seg. Kanskje de ikke liker bildet som er tatt.

En annen regel som Redd Barna minner om er:

Ta med noen du stoler på hvis du skal møte noen du har blitt kjent med på nettet, og møt dem på et offentlig sted.

• Mikkel mener at denne regelen er god, fordi det kan jo hende at det er en slem voksen du har blitt kjent med.
  • Thea er enig og sier: «det er viktig å ha med noen du stoler på og kjenner hvis du skal møte noen du har snakket med på nettet. Hvis du går alene kan ubehagelige ting skje og du føler deg kanskje ikke helt trygg.

Redd barna sier også på nettvettplakaten sin, at du kan melde fra til politiet ved alvorlige saker.

• Vebjørn minner om at de kan ordne opp og hjelpe til.
  • Hvis det skjer noe voldelig må man melde fra, mener Victoria.
  • Tobias har hørt historier om kidnapping og folk som har lurt andre til å motta tyvegods. I slike tilfeller må politiet kontaktes.

«Melder du fra til politiet, slipper du slemme folk på døra.» Dette er et godt tips fra Jonas.